Bubblica

Gekke records, rare weetjes & oude tijden

Zeepbellen Records

Er zijn door de jaren heen aardig wat gekke records toegevoegd aan de database van Guinness World Records.

 We hebben er een aantal voor je verzameld.

 

Zeepbellen in zeepbellen

bubblica zeepbellen fun

Taipei, Taiwan, 26 april 2012 – Uitgevoerd door Chung-Tai Su.

Su gebruikt een grote glazen buis om de eerste zeepbel te blazen, waarna hij overschakelt naar kleinere buizen voor de overige binnenin gelegen bellen.

 

 Olifant in een zeepbel

bubblica zeepbellen fun

Perris, Californie, 8 April 2008 – Het grootste zoogdier in een zeepbel. De olifant woog 3992 kilo en was 2,60 meter hoog!

 

Zoveel mogelijk mensen in een zeepbel

bubblica zeepbellen fun

Vancouver, 19 september Uitgevoerd door de beroemde zeepbellen familie Yang. Het record van zoveel mogelijk mensen in een zeepbel staat op 181 en de bel was 4 meter lang!

 

In een zeepbel stappen

bubblica zeepbellen fun

Wavrin, Frankrijk, 1 april 2000 (familie Yang)

 Het stappen in een zeepbel zonder hem te breken…

 

 De grootst exploderende zeepbel

bubblica zeepbellen fun

Tenerif, Spanje 13 januari 2011 – De zeepbel met de allergrootste explosie was 25 cm groot, en gevuld met propaan/butaan gas.

 

Zoveel mogelijk kleine bellen in 1 grote zeepbel

bubblica zeepbellen fun

Taipei City, Taiwan – Uitgevoerd door Kuo-Sheng Lin. De meeste kleine bubbels in één grote (zwevende) zeepbel blazen staat op 152!

line

Rare weetjes

Wist je dat er  ‘zeepbellen’  in de ruimte ontdekt zijn?

zeepbellen planeet bubblica

Dave Jurasevich van de Mount Wilson Observatory in  California spotte de ‘Cygnus Bubble’ toen hij op 6 juli 2008 opnamen maakte van de regio. De ‘zeepbel’ (officiële naam PN G75.5+1,7) is in de regio al een tijdje aanwezig. Een nauwkeurigere studie van oudere opnamen die gemaakt werden onthulde dat de ‘zeepbel’ dezelfde grootte en helderheid heeft als 16 jaar geleden. Destijds werd de ‘zeepbel’ wegens ’te vage beelden’ over het hoofd gezien.

zeepbel planeet bubblica

Deze intrigerende foto, gemaakt met de Very Large Telescope, toont de groen oplichtende planetaire nevel IC 1295 rond een zwakke, stervende ster op zo’n 3300 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Schild (Scutum). Het is de meest gedetailleerde foto die ooit van dit object is genomen. Sterren ter grootte van de zon eindigen hun leven als kleine, zwakke witte dwergsterren. Wanneer ze de definitieve stap naar hun pensioen maken worden hun atmosferen de ruimte in geslingerd. Gedurende enkele tienduizenden jaren worden ze omringd door spectaculaire en kleurrijke gloeiende wolken van geïoniseerd gas, die bekend staan als planetaire nevels. De zeepbellen betsaan uit gas dat eerst de atmosfeer van de ster vormde. Het gas is naar buiten gedreven door instabiele fusiereacties in de kern van de ster, die plotselinge energie-uitstoten veroorzaakten, als enorme thermonucleaire boeren. Het gas baadt in sterke ultraviolette straling van de ouder wordende ster, die het gas laat gloeien. Verschillende chemische elementen gloeien met verschillende kleuren, en het spookachtige groen dat overheerst in IC 1295 komt van geïoniseerd zuurstof.

 

line

 

The good old days

 

bubblica zeepbellen paint

bubblica zeepbel paint

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zeepbel bubblica paint

Bubble art - Bubblica